Co potřebuješ vědět o studiu všeobecného lékařství na 1. LF UK v Praze

Jak náročné jsou přijímací zkoušky?

Jako obvykle u medicíny platí, že zdejší přijímačky vyžadují opravdu poctivou přípravu. To znamená opakovaně projít modelové testy a rozumět otázkám i odpovědím. Studenti doporučují vyzkoušet i přijímačky nanečisto – právě to jim pomohlo najít si taktiku, jak postupovat při testu. A to samozřejmě ačkoliv sám den D je opravdu hodně náročný a testy se píšou několik hodin za sebou. Díky přijímačkám nanečisto budete ale mít trochu lepší představu, do čeho jdete.  A ačkoliv tyto řádky zní jako naše reklama na naše kurzy, v reálu jsme je skutečně slovo od slova zkopírovali od dotázané studentky.

Na které předměty prvního ročníku si dávat pozor?

Tradičně je to samozřejmě anatomie, ale také histologie v zimním semestru. U té prý chvíli, trvá než si člověk najde systém, jak se učit efektivně velké množství informací. Dá se na to ale zvyknout – a cvičení dělá mistra či mistryni! Nejvíc náročné jsou pitevní týdny. To znamená, že jste na pitevně několik hodin až do večera, přijedete domu pozdě a musíte se připravovat na další den.

V letním semestru je pak třeba dát pozor, jak si naplánujete zkoušky! Žádný plán nicméně nepřežije první kontakt s nepřítele – smiřte se tedy také s tím, že to nikdy nevychází tak, si malujete, a že je to normální.

Které předměty prvního ročníku jsou naopak nejsnazší?

Stejně jako na jiných školách platí, že zejména První pomoc je spíše zábavný předmět. Nepočítejte ale, že si podobně „odpočinete“ u většiny předmětů – a lepší to příštích pár let spíše nebude. Kdo se na vysoké chce spíše ulejvat, medicína nebude nejlepší volbou.

Kolik termínu je řádných?

Obecně platí, že existuje jeden řádný a dva opravné terminy. Pokud nenastane výjimečná situace, neměl by s podobným systémem být problém.

Jsou zkoušky spíše ústní/písemné nebo bývá většinou kombinace?

Na 1. Lékařské fakultě UK jsou ty velké a tudíž nejvýznamnější zkoušky převážně ústní. Zlepšete si tedy své rétorické schopnosti – znát vše, co je potřeba, však jistě neuškodí…

Jaký bývá propad u zkoušek?

Tady se připravte na studenou sprchu. V prváku je totiž zcela běžné, že studenti sami pod návalem povinností odejdou už během zimního semestru! Ale u zkoušek v letním semestru je to zhruba třetina přeživších, kteří neuspějí.

Jaká je obecně ochota vyučujících a studijního oddělení?

Námi dotázaní můžou svědomitě říct, že s vyučujícími se dá vždy rozumně domluvit a vyjdou vstříc – anebo tomu tak u nich alespoň vždy prozatím bylo. U studijního oddělení je to o něco méně optimistické, spíše záleží na individuálním dotazu i člověku na druhé straně.

Kde se dá dobře a/nebo levně najíst?

Nejen knihami je student živ. Menza na Albertově nabízí pokrmy za studentské ceny a dá se tu obvykle vcelku dobře nadlábnout. Kolem Albertova je i přemíra bister rychlého občerstvení, kde alespoň zaděláte rychlými a nezdravými jídly budoucí práci kolegům gastroenterologům.

Kde se dá dobře pobavit?

Ještě více než na jiných školách platí, že studenti medicíny nemají mnoho času na zábavu. Přesto se čas od času něco objeví. V P.M. Clubu například Spolek mediků českých pořádá řadu akcí po celý rok. Existuje  také medický bowling či hospodský kvíz. Čas na zábavu je opět velmi individuální, prvákům ho typicky mnoho nezývá – ale lze se utěšit tím, že ve vyšších ročnících už se chodí na party častěji než v prváku. V neposlední řadě platí, že studenti všeobecného lékařství se nejvíce potkávají mezi sebou, se studenty jiných oborů pak podstatně méně.

Jak jsou na tom ceny bydlení v daném městě? Je lepší volit koleje, privát, něco jiného?

Je to Praha, lidi. To je asi tak vše, co potřebujete vědět. Kdo je místní, má nespornou výhodu, jinak jsou ceny bydlení nejvyšší v republice. Nejlevnější variantou jsou koleje, ty se ale nedostanou na každého. Levnější bydlení na privátech je pak znovu člověk o člověku, parta o partě. Na sídlištích mimo centrum lze ve větším počtu bydlet pohodlně, je ale třeba mít na paměti také vyšší čas a cenu denní dopravy.

MHD v Praze je ale naštěstí velmi dobře řešena – kombinace metra, autobusů a tramvají znamená rychlou obslužnost. Pokud budete bydlet za Prahou, příměstské vlaky jezdí co pár desítek minut.

Co je ještě třeba vědět?

Dotázaní studenti podtrhávají, že každý, kdo nastoupí na medicínu, by si měl udržet alespoň jeden svůj původní koníček a věnoval se mu. Zpěv, sport, zkrátka cokoliv co máte rádi.  Ze začátku existuje tendence vše volnočasového odříkávat a věnovat se jenom a pouze studiu. Ale je třeba si zachovat také jistý odstup – dbejte nejen o sebe a o své fyzické, ale i duševní zdraví. A odpočívejte!

Co dovede nejvíce překvapit na studiu prváku?

Asi to, že je toho opravdu hodně! Je naprosto normální se o zkouškovém učit v průměru 8-12 hodin denně 3 týdny v kuse. Ale výsledek za to stojí.

--- Autor článku: Tým MUDRstart.cz
Sdílet článek

Komentáře k článku

Newsletter o studiu medicíny, farmacie, veteriny

Rychlý kontakt