Co potřebuješ vědět o studiu všeobecného lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy?

Jak náročné jsou přijímací zkoušky?

Minimálně poslední přijímací zkoušky byly podle námi dotázaného studenta typově zcela odlišné od ostatních. Písemná část sestává z otázek z biologie, chemie a fyziky, které jsou zaměřeny na logické uvažování bez nutnosti učit se kvanta otázek zpaměti. Základní přehled o daných oborech ale samozřejmě potřebovat budete. V otázkách rovněž nebyly zahrnuty témata rostlin a živočichů.

Ústní část pohovoru bývá stresu navzdory profesionální a příjemná – je nicméně postavená na základě vysokých požadavků a cílů fakulty. Ústní část není přehršle náročná, jde v ní spíše o dojem a schopnost zaujmout, zkrátka projít jakýmsi „mentálním sítem“. Odpovídáte samozřejmě různým členům komise, takže výsledek se může lišit, a různé odpovědi různým lidem můžou být pro některé nováčky matoucí.

Na které předměty prvního ročníku si dávat pozor?

Největší strašák 1. ročníku tu není anatomie, nýbrž naopak biofyzika, a je třeba ji nepodcenit. V případě opakování a „tahání si předmětu dále“ totiž extra časový nárok může být z hlediska studia fatální. Reálně ovšem pro našeho tázaného byly překvapivě nejnáročnějším předmětem buněčné základy medicíny. Ten v sobě zahrnuje objem několika jiných předměty, je časově nehladovější je rovněž je třeba jej splnit pro postup do dalšího ročníku. Také obsahuje nejvíce podmínek pro splnění zápočtů a průběžných zkoušení, takže učení pohltí nejvíce času.

Naopak nejjednodušší je jednoznačně latina, zvláště pokud člověk zvládá jazyky. Profesoři jsou milí a příprava studentů z jejich strany na průběžné testy nebo zkoušku bývá typicky zvládnutá skvěle.

Kolik termínu je běžných?

Na zápočty je jeden řádný a tři opravné pokusy. Na zkoušku jsou tři termíny, tedy jeden řádný a dva opravné, přičemž při přenesení předmětu do dalšího ročníku je opět plný počet pokusů.

Jsou zkoušky sepíše ústní či písemné, nebo bývá většinou kombinace?

V 1. ročníku jsou zkoušky všechny písemné a některé mají i ústní část. Ve 2. ročníku jsou zkoušky a zápočtové zkoušení převážně ústně, avšak píší se i průběžné testy.

Jaký bývá propad u zkoušek?

Propad je zejména při těch "hlavních předmětech", u ostatních je to daleko benevolentnější. O procentu propadu těžko soudit validní numero, protože do výsledků jsou započítáni i lidé, kteří nedokončili ročník kvůli dobrovolnému rozhodnutí nebo zdravotním problémům. Do 2. ročníku nastupuje jenom zhruba o desetinu méně studentů.
A jaká je obecně ochota vyučujících a studijního oddělení?

Podle naší studentky jsou na studijním obvykle všichni velmi milí a ochotní. Rovněž profesoři komunikují prostřednictvím mailů, přičemž iniciátoři jsou někdy i oni sami. Není ani netypické mít na některé vyučující telefonní čísla pro případ nouze. Profesoři jsou značně přizpůsobiví a chápaví – ať už jde o zkoušení, změnu termínu nebo opravu.

Kde se dá dobře a/nebo levně najíst? Kde se dá dobře pobavit?

Jako obvykle vás neseznámíme jenom se studiem, ale také všemi dalšími aspekty studentského života. Nejprve pojďme ke stravování. Ve škole je samozřejmě přítomný bufet, který nabízí teplé obědy za cca. půl stokoruny, anebo jsou k dispozici bagety, jogurty, saláty, ovoce a jiné drobnosti. Jelikož škola se nachází u areálu nemocnice, je možnost najíst se v jídelně, která funguje i jako menza pro studenty, přičemž cenová relace se pohybuje od 57 do 95 Kč, podle zvoleného jídla. Zde se také dají koupit saláty nebo zákusky. V areálu nemocnice je rovněž stánek s pizzou a těstovinami, který je taktéž cenově velmi přijatelný.

Kdo si bude chtít vyrazit z kopyta, může v Praze zamířit asi jenom do milionu různých putyk. Studenti například provozují oproti škole kavárna Malý Eden, kam se dá zajít i na jídlo a často se tam spolužáci z medicíny setkávají a organizují se různé zábavné akce. Studentský bar spřízněný s medicínou je také PM-club, ve kterém se pořádají téměř všechny univerzitní párty.

Klasicky rovněž platí, že medicína není přehršle nakloněná příliš bujarému životu. Námi dotázaný student se pravil, že příležitost ke skupinové zábavě se naskytla skoro každý týden. První ročník na 3. LF UK není tak stresující a zdá se být benevolentnější k mimoškolní aktivitě...

Jak jsou na tom ceny bydlení v Praze? Je lepší volit koleje, privát, něco jiného?

Bavíme se o Praze, takže bydlení je buď komplikované, anebo není za hubičku. Ceny se velmi liší dle lokality, ale v okolí školy se dá sehnat privátní bydlení i za cenu internátu. Závisí to i od toho, o který internát se jedná - některé se rekonstruují, za jiné se zase platí více než za samostatný pokoj na bytě.

A jak je na tom doprava v Praze vůči dané škole?

Praha má sice nevýhodu v ceně bydlení, a místní doprava je samozřejmě nadprůměrná. Autobusy, tramvaje i metro jezdí typicky na čas, dopravní hustota je nadprůměrná a i pokud bydlíte mimo školu, můžete se velmi dobře dostat k vyučování za cenu trochu delšího dojíždění!

--- Autor článku: Tým MUDRstart.cz
Sdílet článek

Komentáře k článku

Newsletter o studiu medicíny, farmacie, veteriny

Rychlý kontakt