Co potřebuješ vědět o studiu všeobecného lékařství v Olomouci

Jak náročné jsou přijímací zkoušky?

Medicína není lehká. Také v Olomouci jsi přijímací zkoušky obecně náročnější než u většiny jiných oborů, ačkoliv každá fakulta má samozřejmě své specifické testy. Pro námi dotázaného studena byla během přijímaček nejnáročnější chemie, která je tu významně náročnější než na ostatních univerzitách – je na ní málo času a příklady na výpočet jsou náročnější.

Obecně platí, že zájemci o lékařské školy častokrát u vstupních testů selhávání právě na chemii či fyzice – soustředí se totiž během přípravy zejména na obory na první pohled více zaměřené na medicínu, a to se jim také nakonec může vymstít. Lékařina je totiž komplexnější obor, než by se dalo zpočátku čekat!

Na které předměty prvního ročníku si dávat pozor?

Evegreenem všech lékařských škol je náročná anatomie, a Olomouc v tomto případě není samozřejmě výjimka. Anatomie je však natolik rizikový předmět, že od ní problémy všichni studenti čekají dopředu. O to více může znovu překvapit konkurenční Lékařská chemie! Také ta je v Olomouci poměrně vyhazovací zkouškou.

Nedávno se rovněž změnil i její test, který je přísnější než dříve – znovu tedy platí, že kdo nepodcení přípravu na přírodovědné obory u vstupních testů, ten bude mít o fous snazší i první ročník!

Které předměty prvního ročníku jsou naopak nejsnazší?

Nejjednodušší předmět na medicíně Univerzitě Palackého byla naproti tou Biofyzika. Tradičně rovně záleží obor od oboru, které doplňkové předměty lze ulovit. Pokud si ušetříte trochu času stranou, můžete okoštovat i některé céčkové předměty z jiných fakult.

Věčnou klasikou bývala například Fyzika kulečníku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, která, inu, vyučovala pravidla pohybu kulečníkových koulí hezky na příkladech z praxe. Medici sice na podobné lovení céček nemají obvykle tolik času, a kapacita podobných předmětů se bleskově zaplňuje, možná ale budete mít štěstí.

Kolik termínu je řádných? Jak zkoušky vypadají?

Občas se člověk vyspí hůře anebo se na zkoušku jde jenom podívat, aby se otrkal na „skutečný“ pokus. Plánujte však selhání takticky - na Lékařské fakultě Univerzity Palackého tradičně platí, že na jednu zkoušku připadají 3 pokusy na jednu zkoušku.

Většina zkoušek má přitom formou ústní zkoušky, kdy samozřejmě záleží i na výkladu a jistotě zkoušeného. Procvičíte však i své psací potřeby – zmíněné zkoušky z chemie, biochemie, biologie a histologie jsou totiž naopak písemné. Vzhledem k dominující ústní formě však o to více záleží na přístupu, věku i elánu vyučujícího – stejně jako na tom, jak s ním mluví tázaný student…

Kde se dá dobře a/nebo levně najíst?

Olomoucká Lékařská fakulta je umístěna kapku dále od centra, kde sídlí většina jiných fakult. První volbou hladového studenta teda bude spíše klasická menza Lékařské fakulty či jídelna Fakultní nemoceni Olomouc – ale pokud se vydá o pár minut dále do půvabného jádra města, narazí na desítky prvotřídních podniků. Špagetárna pro těstomily, Koza zůstala celá pro vegany, Michalský výpad pro oslavy s rodinou…

Olomouc má v centru snad nejvíce stravovacích a zábavních podniků na metr čtvereční mezi českými městy – uvážíme-li tedy velikost města jako celku. Řada z nich je přitom nejenom v českých poměrech nadprůměrně kvalitní, ale rovněž relativně levná. V Olomouci žije skoro 30 tisíc studentů, což se nutně odráží i na orientaci značné části stravování na jejich finanční možnosti.Tím se ale dostáváme k našemu dalšímu bodu.

Kde se dá dobře pobavit?

Prakticky všude. V Olomouci je dost klubů – mezi ty nejlepší patří Belmondo, S-klub a Varna. Pokud nemáte náladu na tanec, můžete vyrazit do desítek pivnic a barů od U Magora po Vertigo, jenom abyste pak skončili ve „vyhlášeném“ nonstopu Fénix.

Medici samozřejmě na podobné bujaré aktivity zrovna přehršle času nemají. Většinu času tráví zejména v prvním ročníku nad učebnicí. Ale pokud jim čas zbude, umějí to roztočit o to víc! Relativně malé olomoucké centrum navíc prospívá setkávání se s jinými obory, a poměřování, kdo má větší kruhy pod očima.

Jak jsou na tom ceny bydlení v daném městě? Je lepší volit koleje, privát, něco jiného?

S ohledem na komfort a pohodlí je určitě lepší volit privát – ceny, za samostatný pokoj se pohybují od 4 tisíc na měsíc, za polovinu lze najít i pokoj se spolubydlícím. To celé přitom platí i pro centrum města, pokud budete mít štěstí na trochu oprášenější byt!

Koleje jsou paradoxně jak dražší, tak obvykle i méně komfortní. Zvláště studentům medicíny, kteří potřebují kapku víc klidu než jiné obory, navíc priváty snáze umožňují „namodulovat“ si optimální podmínky na bytě. Na kolejích je v tomto směru volnosti mnohem méně.

Jak je na tom doprava v daném městě, třeba na příkladu tvého bydliště ke škole?

Jak již padlo, Olomouc je malá. Z hlavního nádraží do Fakultní nemocnice je to přes celé centrum – pěšky lze přitom tuto cestu ujet za 10 až 15 minut tramvají anebo projít kolem půl hodiny pěšky. Pokud nebudete bydlet velmi daleko od školy, lze s trochou plánování dojít prakticky kamkoliv po vlastních.

Městem nicméně jezdí i tramvaje, které zrovna v případě Lékařské fakulty staví nepříjemně daleko (srovnáme-li tedy opět s jinými fakultami), můžou však přijít vhod při horším počasí. Pokud máte auto, budete mít sice mezi spolužáky příjemný bonus, ale pro dopravu do školy jde v Olomouci spíše o zbytečnost. Tenhle český Oxford je totiž fakt kapesní!

--- Autor článku: Tým MUDRstart.cz
Sdílet článek

Komentáře k článku

Newsletter o studiu medicíny, farmacie, veteriny

Rychlý kontakt