Jak se studenti zapojují do testování COVID-19?

Jak ses zapojila do testů COVID-19 v Olomouci? Jak zdejší testy probíhají?

Kontaktovala jsem vedení Fakultní nemocnice Olomouc s tím, že bych ráda pomohla nemocnici v této situaci. Následně po vyplnění dotazníku mi bylo přiděleno stanoviště a to přímo v odběrovém stanu. Testy se provádí stěrem z horních cest dýchacích, tedy z dutiny ústní a nosu. Výkon je nebolestivý, avšak může být pro někoho nepříjemný. 

Jak zapojení vypadalo "systémově"?

Na začátku byla výpomoc nejprve dobrovolná, později s rychlým šířením COVIDU-19, jsme jako studenti dostali dle nařízení vlády pracovní povinnost po dobu trvání nouzového stavu. Tedy, nejsem student medicíny ani doktor, proto jsem evidována jako nelékařský pracovník. Každý student musel každopádně následně napsat informativní email, zda je připraven poskytnou zdravotní péči nebo zda již nastoupil do některého zdravotnického zařízení. V případě potřeby byl student informován telefonicky vedením FNOL a byly mu sděleny potřebné informace.

Co tě vlastně vedlo k tomu, že ses sama zapojila jako dobrovolník?

Touhle dobou jsem měla mít praxi na ZZS v Šumperku a na urgentním příjmu v Hradci Králové, na kterou jsem se těšila. Tyto praxe nám byly zrušeny, a když přišla výzva studentům na výpomoc do nemocnic, brala jsem to jako náhradu zrušené praxe, kdy se budu moct něco přiučit a nabrat další zkušenosti do budoucna.

Jak vlastně testy v praxi vypadají? Provádíš odběry pacientům nebo jsi např. pouze v laboratoři?

Pacient k nám přijde se žádankou na vyšetření od svého praktického lékaře nebo z Krajské hygienické stanice. Zeptáme se na potřebné informace, zadáme pacienta do systému a poté je pacient odeslán na samotný stěr. Jak jsem již uvedla, testy se provádí stěrem ze sliznice dutiny ústní a nosu. A jako každý pracovník na odběrovém místě provádím samotné stěry. Vždy se během dne střídáme, takže stěry provádí opravdu každý pracovník.

Kolik jeden test, který provádíš, zabere času? Ať už tobě či celkovému počtu lidí?

Samotný stěr není časově náročný, zabere nejdéle tak 5 minut, od přípravy pomůcek, samotného odběru a následné dezinfekce prostředí.

Jak dnes, pokud se účastníš testů, vypadá tvůj průměrný den? Kolik hodin v takovém dni věnuješ testům?

Jelikož se střídáme na různých pozicích během dne, tak samotných testů se účastním 1,5 - 2 hodiny. Po této uplynuté době mě vystřídá jiný pracovník.

Jaké je pro lékařský personál riziko, že se při testech sami infikují?

Pokud nejsou dodrženy předepsané  ochranné postupy tak riziko je samozřejmě veliké. Proto dbáme především na bezpečnost sebe a vždy si několikrát před samotnými testy kontrolujeme, zda-li máme vše tak jak má být, abychom se sami neinfikovali.

Má lékařský personál dostatek ochranných pomůcek? Lze na jeho situaci něco zlepšit - ať už systémově (vláda, ministerstvo) či individuálně (jednotlivci)?

Musím říci, že na mém stanovišti máme dostatek veškerých ochranných pomůcky (přes desinfekce, pláště, respirátory, štíty, rukavice...) a vždy v případě potřeby jsou nám naskladněny.

Jak jsou na tom tví spolužáci a spolužačky? Zapojují se také nějak do zápasu s COVID-19?

Ano, i řada mých spolužáků pomáhá v této situaci na různých odděleních, ať už v místě svého bydliště nebo právě ve FNOL.

Jaká je obecně z pohledu lékařského personálu situace ve svém městě?

Nemáme přesný počet pozitivních testů, které jsme udělali na našem odběrovém místě, ale celkově olomoucký kraj je jedno z mála krajů v rámci České republiky, kde je největší počet nakažených.

Co může obyčejný občan udělat pro zjednodušení situace? Ať už pro zpomalení nákazy, či spíše jak může usnadnit práci lékařskému personálu?

Obecně platí zásada mytí rukou a nošení roušek či respirátorů. Také by měli být k sobě ohleduplní, dodržovat požadovanou vzdálenost mezi sebou a být trpělivý. V případě výskytu nějakých příznaků kontaktovat lékaře a dojít za námi na testy.

Především bych chtěla, aby lidé byli ohleduplní, zodpovědní – brali tuhle situaci vážně a dodržovali nařízená pravidla. Také aby byli trpěliví, přece jen počet lidí, kteří se chtějí testovat, neustále roste, takže výsledky jejich testů se mohou opozdit, ale vždy jim výsledek bude sdělen. A děkujeme všem za podporu a přízeň, jak od vedení Fakulty zdravotnických věd, FNOL, rodiny tak i od samotných pacientů.

--- Autor článku: Tým MUDRstart.cz
Sdílet článek

Komentáře k článku

Newsletter o studiu medicíny, farmacie, veteriny

Rychlý kontakt