Jak se studuje všeobecné lékařství na Jesseniově lékařské fakultě v Martině?

Jak náročné jsou přijímací zkoušky?

Přijetí na lékařské fakulty typicky není triviální - připravte se na vysoké nároky hlavně co se týče chemie. Samotná biologie je paradoxně ještě docela v pohodě.

Na přijetí do Martina neexistují žádné oficiální modelovky, ale zase je určena literatura, z níž je třeba učit a otázky z ní opravdu vycházejí. Netřeba mít ani plný počet bodů, poslední roky stačí na přijetí zhruba 120 bodů ze 160.

Na které předměty prvního ročníku si dávat pozor?

První ročník je obecně na slovenských fakultách lehčí než v Česku. To není negativum, ale konstatování námi dotázaného studenta. Určitě je ale samozřejmě dobré se učit poctivě od začátku evergreen medicíny, tedy anatomii, a to i když zkoušku tu budete mít až ve druhém ročníku. V podstatě se v prváku v Martine nenachází žádný vyloženě "nezvládnutelný" předmět.

V zimním semestru narazíte na zkoušky z latiny a z biofyziky, ale na každou z nich stačí týden usilovnější snahy. V létě je pak nejtěžší chemie, ale také ta není přehršle náročná. Jde o cca. 100 otázek - připravujete se tedy na ni týdny jenom dva.

Kolik termínu je běžných?

Na každou zkoušku v Martine studenti mají jeden řádný + dva opravné termíny. Pokud se to nepodaří, předmět se dá přenést a dělat na podzim, kde jsou ještě dva pokusy. Opakovat ročník se však posléze už nedá, jedinou možností je přerušit studium a začít odznova...

Jsou zkoušky spíše ústní či písemné, nebo bývá většinou kombinace?

Většina zkoušek bývá i písemná i ústní, přičemž z písemné musí být alespoň 60% úspěšnost, aby student mohl jít následně na ústní zkoušku.

Jaký bývá propad u zkoušek?

Těžko říci, protože většina spolužáků našeho tázaného se typicky nechlubí, když neudělá nějakou zkoušku… Ale odhadem se tipuje, že zhruba dvě třetiny studentů udělá zkoušku na první pokus. Zbytek na druhý, maximálně třetí. Zkoušky přenáší většinou jen pár černých ovcí. A ze školy se v Martine ve velkém každopádně nevyhazuje. Není tu ani tolik zájemců o lékařství, aby je vyučující „museli ředit“, takže na vyhazov dojde opravdu jen tehdy, když je někdo vyloženě pramálo vhodný pro medicínu.

Pomáhá i ochota pedagogů. Na studijním oddělení studentům pomáhají, vše vysvětlí, odpovídají i na maily. Vyučující jsou povětšinou také vstřícní, ale výjimky se samože najdou vždy a všude. U nás to funguje tak, že každý ročník má svého vedoucího, který komunikuje s vyučujícími, takže studenti adresují otázky přes něj a vyučující pak nejsou nervózní, neboť jim píše jeden člověk, ne celý ročník.

Každému z toho všeho učení vyhládne. Kde se ale dá dobře a/nebo levně najíst? A kde se poté dobře pobavit?

Najíst se dá i v jídelně, která je ve stejné budově jako koleje. Typicky se u chudších studentů dá vybrat ze tří jídel, dělají i večeře. Jeden oběd stojí necelá 2 eura, tedy kolem 50 korun. Ve městě doporučujeme restauraci U Jakuba, Nha-be vietnamské bistro, Pasáž, Česká hospoda, pro vegany Plantáž – vše v centru do 15 minut ze školy nebo z kolejí, taktéž z nemocnice. Ceny jsou přijatelné, menu do 5 eur.

Pobavit se následně dá hlavně na všelijakých studentských párty, které bývají přímo na kolejích (či místně: intráku) v takzvaném Velkém klubu. Typicky se každý rok pořádají akce, které realizují ročníky- prvákovica, popitvovica, lámavica... Organizátoři si vždy řeší sami výzdobu,  DJ, bar - který též bývá za studentské ceny…

Kromě na kolejích najdete i tzv. Malý klub, kde se dají uspořádat takové menší párty, třeba krúžkovice nebo oslavy narozenin. A v neposlední řadě se můžete zrealizovat i na místních „plesích“. Kulturní vyžití není vhodné jenom pro výpitky, pořádány jsou i sportovní soutěže jako Martinský běh mediků, popřípadě turnaj ve fotbale a florbalu. Pro studenty je k dispozici každé úterý večer zdarma plovárna, která je hned pod kolejema, stejně jako posilovna. Rozhodně lze říct, že na relativně menší město nabízí Martin plnokrevný relax!

Takže studentský život tu funguje?

Rozhodně! Zatímco u českých škol je první ročník typicky nejkrutější, v Martine je pokládán za ročník, kde by si studenti měli užít studentský život a párty co nejvíce – a začíná naopak víc přituhovat ve druháku, kdy už na zábavu tolik příležitostí není. V Martine je opravdu první ročník volnější, vhodnější na aklimatizaci na vysokoškolské studium, což je možná vhodnější systém než brutální prvák v Česku.

Dojmu pomáhá i daleko rodinnější atmosféra. Vždy se najde pár studentů z vyšších ročníků, kteří jsou tu takzvaní big brothers a jejich úkolem je starat se o mladší studenty. Takže poskytují materiály do aktuálního ročníku, v prváku také založí studentům kroužkové a ročníkové facebookové skupiny a uspořádají nějaké první posezení na seznámení. Není tu tak viditelná rivalita mezi studenty jako jinde, všechny materiály jsou putovní!

Jak jsou na tom ceny bydlení v Martine? Je lepší volit koleje, privát, něco jiného?

Martin není velké město, většina studentů upřednostňuje internát, který je blízko školy, a je v relativně dobrém stavu a hlavně je také levný – cca. 50 eur čili necelých 1400 korun na měsíc. S priváty je to ovšem těžší, dá se sehnat i levněji (!), typicky jsou ale priváty v Martine cenově orientované spíše na zahraniční studenty. Čímž nejsou myšleni Češi.

Doprava je okey, hlavně v okolí centra. Autory jezdí v centru každých 10 minut, i když není to přímo ke škole. Ale pěšky to není o moc dále – Martin je s 54 tisíci obyvateli ekvivalent Opavy nebo Jihlavy, čili zdravý, mladý člověk dojde za pár desítek minut kamkoliv potřebuje!

 

--- Autor článku: Tým MUDRstart.cz
Sdílet článek

Komentáře k článku

Newsletter o studiu medicíny, farmacie, veteriny

Rychlý kontakt